Dijital Göçebelik Nedir? Nasıl dijital göçebe Olunur?

Dijital göçebelik, gezerken çalışarak para kazanmanın yeni ve özel adlarından bir tanesidir. İçerisinde konargöçerliği de barındırır. Bildiğiniz üzere, göçebeler nerede olmak isterlerse oraya doğru göç ederler. Gerçek hayatta da aynı biçimde hareket eden dijital göçebeler, herhangi bir ülkedeyken başka bir ülkeye ürün ve hizmet satabilirler. Elde ettikleri kazançlarla da geçimlerini sürdürerek macera dolu bir hayat yaşarlar. Öyleyse dijital göçebeler bir amaç uğrunda dolaşırken para kazanabilmektedir. Sizinle dijital göçebe olmak kavramını biraz irdeleyelim mi?

Dijital Göçebelik Nedir?

Göçebeler, internetten para kazanırken doğduğu yerlerin dışını gezebilirler. Örneğin; Bursa'da yaşayan bir dijital göçebe olduğumu varsayalım. Dijital yeteneklerim sayesinde internetten para kazanırken Amerika'da gezerek hayatımı sürdürebiliyorsam 'dijital göçebe' kavramını karşılıyorum demektir. Burada bulunan ülkeler, bireyin gitmek istediği yerlere göre değişiklik gösterebilir. Dijital göçebeler ise genellikle gittikleri ülkeleri paraların değerlerine göre seçebilmektedir. Ülke parasının daha değersiz olduğu yerlerde bulunmak dijital göçebeler (digital nomads) açısından daha anlamlı olmaktadır. Çünkü, göçebeler internet üzerinden genellikle dolar kazanmaktadırlar. Böylelikle doların değerli olduğu ülkelerde yani gittikleri ülkelerin paralarının dolar karşısında daha değersiz olduğu ülkelerde rahatça gezebilmektedirler. Kazandıkları paralarla daha kolay bir yaşam sürebilmektedirler. Yeni nesil bir kavram olan dijital göçebelik, çok yakın bir süreç içerisinde çok popüler olabilir. Çünkü, dünyayı gezerken kazanç sağlamak genellikle bütün insanları kendine çekici bir rol üstlenmektedir.
Dijital göçebe, gezerken internet üzerinden para kazanır diye defalarca tekrar ettik. Artık bunu biliyoruz. Biraz da nasıl gezdiklerine ve çalışırken neler yaptıklarına değinelim. Genellikle bir bilgisayar ve fotoğraf makinesine sahiptirler. Kimileri drone kullanarak dünyayı daha fazla hissetmek ister. Gezerken bol bol fotoğraf ve video çekerler. Bunları da genellikle instagram ve kendi bireysel blogları aracılığıyla yayınlarlar. Yayınladıkları üzerinden kendilerine birçok soru gelir. Göçebeler soruları cevaplar ve insanların merak ettiği noktalara değinir. Böylelikle insanların takip ettikleri kişiler olurlar.

Dijital göçebelik, özellikle az para harcayarak çok anı yaşayan özel insanların alanıdır. Dünyayı gezerken para kazandıkları için birçok kişi tarafından takip edilirler. Maceralarına ortak olan insanlara hitap ederler. Anılarını, maceralarını ve fotoğraflarını paylaşarak para kazananları da vardır. Birçoğunun dijital yetenekleri çok iyidir. Özellikle uzaktan çalışarak kendilerine özgür zaman yaratmak isterler. Özgür zamanlarında ise dünyayı gezerler. Burada bahsettiğimiz gezme işlemi amaçsız değildir. Genellikle bir plan dahilinde dolaşırlar. Bu nedenle, yeni nesil işlerle araları çok ama çok iyidir.

Nasıl Dijital Göçebe Olunur?
Düzenli çalışanlar genellikle bir yere giderler ve orada bulundukları için para kazanırlar. Dijital göçebelik ise mekandan bağımsız olarak para kazanır. Bir yerde bulunduğu için kazanç sağlamaz. Üzerine düşen işi dünyanın neresinde olursa olsun düzenli yaptığı için kazanç sağlar. dijital göçebelik, dünyanın x bir ülkesinde y hostelde kalırken internet üzerinden para kazanabildiği için çekici bir kavram olmaktadır. Yeni nesil bir alan olduğundan dolayı dijital yetenekleri üstdüzey olan insanlara açıktır.

Dijital göçebeler çeşitli meslekler yürütmektedirler. Bunların başında ise bildiğiniz üzere yazılım gelir. Yazılım alanında çalışan bireyin ofiste bulunmasına genellikle gerek yoktur. Eğer kendi kendine çalışma yeteneğini geliştirebiliyorsa dünyanın her yerinden hizmet verebilirler. Buna ek olarak, içerik alanında da büyük bir pasta bulunmaktadır. Kaliteli içerik oluşturan bireyler, müthiş anılar yaşarken ciddi paralar kazanabilmektedir. İçerik hizmetleri alanında da ofiste bulunma zorunluluğu yoktur. Bir bilgisayar aracılığıyla dünyanın her yerinden kazanç sağlayabilirler.

Dijital göçebeler, serbest çalışan prensibiyle çalıştığından dolayı yeni nesil işler arasında ön plana çıkıyor. Şimdi google meydanına çıkıp, binlerce insana şu soruyu soralım: Dünyayı gezerken para kazanmayı kim istemez ki? Binlerce evet alacağımıza eminim. Eğer yetenekleriniz uygunsa on numara bir iş alanıdır. Ancak, gezerken çalışıldığı unutulmamalıdır. Dijital göçmenlik kavramı, gezerken çalışmayı içeriyor. Dilimizde buna ek yakın deyim, 'hem iş hem ziyaret' olabilir. İçerik yazarken aklıma geldi
blank-62.png
Aslında atalarımız bu kavramı yıllar önce çok basit biçimde tanımlamış... Bu arada, dijital göçebelik sayesinde çalışırken Steve Jobs, gezerken modern bir Marco Polo olabilirsiniz.

Hem iş Hem Ziyarete Nasıl Devam Edebilirsiniz?
Dijital göçebeliğin ana ekseni, serbest çalışırken serbest zamana sahip olmayı gerektirir. Serbest zamana sahip olan çalışan ise genellikle boş zamanlarında gezerek dünyayı tanır ve maceralar yaşar. Bu açıdan baktığımızda, ilgi çekicidir. Ancak ve ancak, gezerken iş sahibi olunduğu unutulmamalıdır. Hem iş hem ziyaret kavramında bulunan vurgu, dijital göçebeliğin özüdür. Bu yazımda dijital göçebeliğin ne olduğuna değinmeye çalıştım. Daha çok "dijital göçebe nedir?" ve "dijital göçebe nasıl olunur?" üzerine değinmeye çalıştım. Ayrıca dijital göçebenin ingilizcenin ise digital nomad olduğunu bilmeliyiz. Yabancılar kendilerinden bahsederken I'm a digital nomad diyebilmektedir. Bu kavram bizim göçebemize karşılık gelmektedir. Yakında dijital göçebe meslekleri başlığıyla karşınızda olacağım. Yalnızca yazılım ve içerik değil, birçok alanda çalışarak dünyayı gezebiliriz.
blank-62.png
dijital göçebe
Dijital göçebeliğe hazırlanan birey olarak, sizlere bildiklerimi ve özel olarak araştırdıklarımı aktarmaya devam edeceğim. Sizler arasında da dijital göçebeliğe merak saranlar olursa bana her zaman ulaşabileceğini bilmelidir. İletişim bilgilerim blog üzerinde mevcuttur. Okumayı seviyorsanız, gezmeye aşıksanız, blogumu da takip ediyorsanız ne mutlu hepimize
blank-62.png
Yazıyı buraya kadar okuyan sizlere saygılarımı sunuyorum.

Kaynak:
 
Üst Alt