Web Sitesi Nasıl Çalışır? SSL Sertifikası Nedir?

Web Sitesi nasıl çalışır?
Bir web sitesi hazırlamadan önce internet sitelerinin nasıl çalıştığını bilmeliyiz. Temel olarak bilmek hem genel kültür açısından hem de sorunla karşılaştığınızda çözüme kavuşma konusunda yardımcı olacaktır.
Tarayıcımızdan url kısmına örneğin youtube.com yazdık ve enter tuşuna bastık. Tarayıcımız modeme bir istekte bulunacak. Bu isteği bir zarf olarak düşünün ve içerisinde bizim bilgilerimiz ( ip adresimiz, girdiğimiz url, tarayıcı bilgileri, saat bilgileri vs) içerisinde yazılı. Modem bu zarfı direk youtube sunucularının olduğu ülkeye yönlendiremez. Bunun için bir aracı lazım. Bu aracıların adı DNS. Evet bir çoğunuz DNS’i duymuşsunuzdur.
Modemimiz internet sağlayıcımıza bu zarfı iletir. İnternet sağlayıcımız DNS serverlarına alan adının nerede olduğunu sorar ve yasaklı olup olmadığını kontrol eder.
DNS serverler dünyanın her yerinde bulunur. Her internet sağlayıcısının DNS serveri bulunmaktadır. VPN ile kendimizi farklı bölgede göstererek oranın DNS serverina bağlanırız. Ve ülkemizde erişim engeli olan bir web site orada serbesttir ve bu sayede ulaşabiliriz.
İnternet sağlayıcımız DNS Servera gideceğimiz sitenin adresini sormuştu. Seçenekler
1- Yasaklı site: İnternet sağlayıcısına yasaklı olduğunu bildirir, internet sağlayıcısı modeme geri yasaklı olan web site tasarım kodlarını gönderir. Ve kullanıcı siteye erişemez.
2- Alan adının nerede olduğunu bulamıyor: bulamadığı taktirde google DNS serverlarına sorar, eğer orada da yoksa modeme siteye ulaşılamıyor hatası döndürür
3- Bizi ilgilendiren seçenek: Web sitesini buldu. Hangi sunucuda yer aldığını internet sağlayıcımıza geri döndürür. Ve internet sağlayıcımız zarfımızı sunucuya iletir. Bu kişi web sitenizin bu sayfasını istiyor bu yöntemle vs. Sunucudan web sitesi dosyaları parça parça gelir. Tek bir kablo üzerinden değil farklı kablolar üzerinden de modeme aktarılır. Bir web sitesine girdiğimizde fotoğrafların üstten aşağıya doğru yavaş yavaş açılması bundan kaynaklıdır. Tek bir kablo üzerinden bütün bir şekilde göndermez.

SSL Sertifikaları ne işe yarar?
Bir web sitesinin nasıl çalıştığını öğrendik. Bir web sitesine girdiğimizde modemimiz bizim bilgilerimizin yer aldığı zarfı gönderiyordu. Kredi kartı bilgilerinizi gönderdiniz ve zarf da bu bilgilerde yer alıyor. Peki ya evimizin dışındaki kablolara bir cihaz taksalar ve bu zarftaki bilgileri okumaya kalksalar?
Bilgileri gönderdiğimiz web sitesinde SSL sertifikası yok, evet tüm bilgilerimiz açık açık gidiyor ve arada bir kesiciyle tüm bilgiler çalınabilir.
SSL sertifikası olan bir web sitesine girdiğimizde bize bir sandık verir. Anahtarsız bir sandık. Anahtarı sadece bu web sitesinde bulunur. Bize zarfı bu sandığın içine koyup kilitleyip o şekilde göndermemizi ister. Arada sandığı çalsalar da anahtarsız açılmaz.
Yani gönderdiğimiz verileri şifreler çok basit örnekle harfleri bir sonraki harfle değiştirir ABC yazan yere BCD yazar gibi.
Farklı SSL sertifikaları vardır, aralarındaki tek fark şifreleme yöntemleridir.
Bazı SSL sertifikaları “benim şifrelediğim bilgiyi çalarlarsa sana XX.XXX$ tazminat öderim” diye seçenek sunar.


Eğer yararlı veya eksik, hatalı bulduysanız yorumda belirtir misiniz?
 
Üst Alt